Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

23 augustus 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

De bedrijfstak zakelijke dienstverlening is een belangrijke spil geworden in de Nederlandse economie. Dat komt door zijn omvang, zijn dynamiek en zijn rol bij productiviteitsverbetering van klantbedrijven. De zakelijke dienstverlening is in Nederland harder gegroeid dan in andere landen. Qua werkgelegenheid is de sector even groot als de Nederlandse industrie.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 
De zakelijke dienstverlening is een ‘vreemde’ sector. Zo ongeveer alle diensten die niet onder een andere noemer te vatten zijn, vallen onder het kopje ‘zakelijke dienstverlening’. De meest uiteenlopende branches worden erin samengeraapt, zoals de computerbranche, speur- en ontwikkelingswerk, rechtskundige dienstverlening, accountancy, belastingadvisering en -administratie, architecten- en ingenieursbureaus, reclamebureaus, de uitzendbranche, de schoonmaakbranche, fotografen, de keuring- en controlebranche en beveiliging.

Adviesbranche

Ondanks dat veelheid aan diensten, is de zakelijke dienstverlening een erg belangrijke sector in de Nederlandse economie. Zo’n twintig procent van alle bedrijven valt eronder en ettelijke miljarden worden erin omgezet. Toch zijn de meeste zakelijke dienstverleningsbedrijven erg klein. Negentig procent van deze bedrijven heeft slechts tien werknemers of minder. Het is dan ook de branche met de meeste zzp’ers.

Vooral in de adviesbranche bevinden zich veel zzp’ers, en dat aantal is groeiende. Het is er relatief erg eenvoudig om een eenmansbedrijfje te beginnen: er hoeft niet of nauwelijks geïnvesteerd te worden in kantoren of apparaten. Veel zelfstandige ondernemers werken op locatie, bijvoorbeeld als interim-manager of reorganisatiecoach. Dan heb je geen kantoor nodig en zijn de kosten minimaal.

Mogelijkheden in de dienstverlening

De hoeveelheid klussen die je kunt krijgen in deze dienstensector verschilt enorm per beroep. Zo werden externe consultants, zoals marketingadviseurs, tijdens de crisis massaal aan de kant geschoven. Voor reorganisatieadviseurs, die juist in moeilijke tijden hun nut bewijzen, bleef daarentegen voldoende werk bestaan.

Vooral veel makelaars en uitzendbureaus leven nu op het randje van faillissement of duikelen daaroverheen. Tijdelijke (en vaak ongeschoolde) uitzendkrachten worden makkelijk afgeschreven, waardoor ook de uitzendbureaus hun inkomsten verliezen. Ook de huizenmarkt ligt op zijn gat en de discussies rond het H-woord brengen daar geen verbetering in. Dat zijn dus niet de beste sectoren om nu in voor jezelf te beginnen.

Voor veel opdrachtgevers bieden zzp’ers enorme voordelen, vooral in de adviserende beroepen. zzp’ers zijn flexibel inzetbaar en hebben een uitmuntende kennis van hun vak. Vooral tijdens tijdelijke trajecten, zoals reorganisaties, komen zzp’ers goed van pas. Het is verstandig om dat in gedachte te houden wanneer u uw dienstenpakket bepaalt.

Specialiseer u

Als u in de zakelijke sector uw eigen bedrijf wilt gaan opzetten, is het een uitstekend idee om u te specialiseren. Niet voor niets beginnen veel zelfstandigen in deze sector pas na hun veertigste. Ze hebben dan in vroegere arbeidsrelaties genoeg kennis, kunde en reputatie opgedaan om goed voorbereid opdrachten aan te gaan nemen.

U kunt beter een expert zijn in één onderwerp dan middelmatig op een heleboel terreinen. Weet waar uw krachten en capaciteiten liggen en ontwikkel die verder. Steek alle aandacht in activiteiten waar u goed in bent en neem geen opdrachten aan waarvan u weet dat die u boven de pet gaan. U zult er niet in excelleren, en een slecht volbrachte opdracht is geen goede reclame voor uw onderneming. Een tevreden klant is daarentegen uw beste ambassadeur. Zorg daarom dat u een unieke dienst aanbiedt en dat u uw werk uitvoert met een visie. Houd uzelf goed op de hoogte van wat er in uw vakgebied gebeurt en ontwikkel daar een gefundeerde mening over.

Starten in de Zakelijke Dienstverlening?

Het zelfstandige bestaan biedt veel vrijheid en afwisseling. U komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor het werk een stuk interessanter wordt. Lees hier hoe u zzp’er kunt worden in de zakelijke dienstverlening

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Vertaler worden

Vertaler worden

Naar een hoger niveau met de beste opleidingen voor vertalers In Nederland zijn er meer dan 600.000 vertalers. Maar hoe word je vertaler, welke opleidingen zijn er in Nederland te volgen en waarom zou je beëdigd vertaler worden? Vertaler is in Nederland een vrij...

Lees meer
Starten in de zakelijke dienstverlening

Starten in de zakelijke dienstverlening

Bezint eer ge begint :). Is het zelfstandige bestaan in de zakelijke dienstverlening echt geschikt voor u? U moet immers niet alleen vakinhoudelijke expertise hebben, maar ook gevoel hebben voor marketing en acquisitie. U zult als zzp'er een administratie bij moeten...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download