VCA certificaat

7 februari 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Wat is VCA en wat heb je er als zzp’er aan?

Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die werkzaam zijn in de industrie, bouw of techniek is veiligheid op de werkplek van cruciaal belang. De Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers, beter bekend als VCA, is een programma dat zich richt op het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en het bieden van de nodige vaardigheden om veilig te werken.

De VCA is er in twee hoofdvormen: B-VCA en VOL-VCA. B-VCA, ook wel Basis VCA genoemd, is gericht op uitvoerend personeel, waarbij de nadruk ligt op het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het werken volgens veiligheidsvoorschriften. Dit niveau is bedoeld om werknemers de basisprincipes van veilig werken bij te brengen.

VOL-VCA is speciaal ontworpen voor zzp’ers en leidinggevenden. Deze cursus biedt uitgebreidere kennis en vaardigheden rondom het implementeren van veiligheidsbeleid, risicobeheer en het stimuleren van een veilige werkcultuur.

VCA zorgt voor veilig werken en kan essentieel zijn voor zzp’ers in Nederland

Voor zzp’ers is het volgen van een VCA VOL-cursus niet alleen een manier om hun eigen veiligheid te waarborgen, maar ook om aan (potentiële) opdrachtgevers aan te tonen dat ze veilig kunnen werken. Het is een teken van professionaliteit en toewijding aan veiligheid, wat steeds vaker een vereiste is bij opdrachten in risicovolle sectoren.

Is een VCA verplicht voor zzp?

Of een VCA verplicht is, hangt af van de specifieke situatie. In sommige gevallen kan het hebben van een VCA-certificaat vereist zijn om bepaalde opdrachten uit te mogen voeren. Dit kan bijvoorbeeld gelden bij werkzaamheden in risicovolle omgevingen zoals bouwplaatsen of industriegebieden. Heb je dus geen certificaat, dan krijg je ook niet de opdracht.

Het is dus belangrijk om na te gaan of jouw opdrachtgever specifiek vraagt naar een certificaat. Daarnaast kan het behalen van een VCA VOL certificaat ook voordelen bieden, zoals het vergroten van je kansen op bepaalde opdrachten, en het tonen van professionaliteit en betrokkenheid bij veiligheidsaspecten op de werkvloer.

Hoe kan je een VCA certificaat halen?

Dat kan bijvoorbeeld bij VCACursus.nl. Dit opleidingsinstituut biedt VOL-VCA cursussen aan op meer dan twintig locaties in Nederland. Deze cursussen zijn toegankelijk voor zzp’ers die hun kennis op het gebied van veiligheid willen vergroten. De cursussen worden in verschillende vormen aangeboden. Zo kan het klassikaal in één dag worden gegeven, wat een interactieve leeromgeving biedt en de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan ervaren instructeurs.

Naast de klassikale cursussen is er ook de mogelijkheid om de VOL-VCA-cursus online te volgen, e-learning (online in eigen tempo) of via zelfstudie thuis met een cursusboek. Dit biedt flexibiliteit voor zzp’ers die hun eigen werkschema moeten beheren en biedt de mogelijkheid om te leren in een tempo dat bij hen past.

Wanneer je je VCA examen hebt behaald, dan ontvang je naast je VCA diploma ook een VCA pas (creditcard model) en een digitaal pasje voor op je smartphone. Zo heb je hem altijd op zak. Het verkrijgen van het VCA diploma gaat altijd via een officiële examenbureau. Omdat ook de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu niet stilstaan, is een VCA certificaat tien jaar geldig. Daarna zal er weer opnieuw examen gedaan moeten worden.

Goed om te weten: Het volgen van een VOL-VCA cursus is een investering in de eigen veiligheid en professionaliteit. Het verhoogt niet alleen het bewustzijn over veiligheidsrisico’s en hoe deze te beheersen, maar versterkt ook de positie van de zzp’er in de markt. Veiligheid is immers een aspect dat in veel sectoren steeds meer prioriteit krijgt. Voorts tellen de uren die je in de cursus steekt, mee voor het behalen van het urencriterium. Behaal je dit, dan kan dit je belastingvoordeel opleveren!

Hoe duur kost een VCA cursus?

Een cursus VCA VOL kost afhankelijk van het type opleiding en opleidingsinstituut dat je kiest en kost tussen de €100 en €250. Deze prijs is exclusief btw en inclusief het certificaat en het veiligheidspasje in creditcard formaat.

Soort VCA cursusGemiddelde prijs
Alleen examen€ 79
Klassikale cursus + examen (1 dag)€ 240
Online cursus + examen€ 140
Thuisstudie met boek + examen€ 100
E-learning€ 50

Dit kun je verwachten met de opleiding VCA

Kortom, met een VOL-VCA certificatie vergroot je als zzp’er niet alleen je kennis over veiligheid, gezondheid en milieu, maar ook je kansen op werk in sectoren waarin dit certificaat vereist is. Dus zorg er voor dat jij hem ook in je bezit hebt.

Waar kun je controleren of iemand VCA heeft?

Als je wilt controleren of iemand een VCA-certificaat heeft, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Een van de meest betrouwbare manieren is door het raadplegen van het Centraal Certificaten Register (CCR) van het SSVV.

Het CCR is een officiële database waarin alle gecertificeerde personen en bedrijven met een geldig VCA-certificaat worden opgenomen. Alleen de diploma’s die zijn uitgegeven door erkende opleiders worden geregistreerd in deze databank. Hier kun je dus controleren of iemand inderdaad over de juiste certificering beschikt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads