Offerte aanvragen

21 juli 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Via de website, telefonisch of via de e-mail: er zijn verschillende kanalen die je kunt gebruiken om bij bedrijven een offerte (ook wel een aanbieding of prijsopgave genoemd) aan te vragen. Maar dan… Hoe gaat een offerte aanvragen in zijn werk? Hoe ga je zelf een prijsopgave opvragen? En waar moet je op letten als je een offerte binnen krijgt?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Hoe werkt een offerte aanvragen?

Sta je op het punt om een offerte aan te vragen voor een bepaalde product of dienst? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten bij een offerteaanvraag. Hieronder geef ik je 4 handige tips.

Tip 1: Vraag meerdere offertes aan

Vraag minstens twee of drie offertes bij verschillende bedrijven aan, zodat je de prijzen, maar vooral ook de levertijd en de kwaliteit van de verschillende aanbieders goed met elkaar kunt vergelijken.

Tip 2: Wees duidelijk in wat je wilt en verwacht

Wees in de offerteaanvraag meteen duidelijk over wat je wilt en wat je verwacht. Voeg eventueel afbeeldingen aan het bericht toe ter verduidelijking. Dit zegt vaak al veel over wat jij voor ogen hebt. Zo ontstaan daar later in het traject geen discussies over en heb je jouw specifieke wensen altijd zwart op wit staan.

Tip 3: Let niet op uurtarief, maar op de totale kosten

Een goedkoop uurtarief wil niet altijd zeggen dat je ook daadwerkelijk goedkoper uit bent. Toch staren veel mensen zich blind op het uurtarief van een aanbieder. Wij raden aan om dat uurtarief ‘te vergeten’ en juist naar de totale kosten te kijken. Die zijn afhankelijk van het totaal aantal uur dat iemand met de klus bezig is, maar ook van extra kosten zoals voorrijkosten en reiskosten. Extra tip: check ook altijd of het genoemde bedrag inclusief of exclusief btw is. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Tip 4: Let op de geldigheidstermijn

Onze vierde en laatste tip is een belangrijke: kijk goed hoe lang de offerte geldig is. Dit in verband met eventuele prijswijzigingen na het verstrijken van de offertetermijn. Niets zo vervelend als een offerte die na het verstrijken van de termijn flink verhoogd wordt, zónder dat je daar rekening mee hebt gehouden.

Gebruik voorbeelden en teksten voor offerte aanvragen

Voorbeeldtekst offerte aanvragen

Weten hoe anderen het schrijven van een tekst aanpakken? Om jou op weg te helpen heb ik enkele voorbeelden en voorbeeldteksten om te gebruiken voor het schrijven van offerte aanvragen. Deze teksten kunnen zo gebruikt worden voor een offerteaanvraag in e-mailbericht of via contactformulier op een website.

Wat staat er in een offerte?

Wanneer jij ergens een offerte aanvraagt, is het handig dat je weet waar je op moet letten als je de offerte daadwerkelijk binnen krijgt. Er zijn een aantal punten die zeker op de prijsopgave terug moeten komen.

 • de prijs, duidelijk met of zonder btw (met eventuele korting);
 • de levertermijn of een planning;
 • kwaliteit van het werk en de materialen of producten;
 • de geldigheidsduur van de offerte;
 • hoe het met de garantie zit;
 • jouw eigen contactgegevens;
 • de contactgegevens van de aanbieder;
 • de algemene voorwaarden van de aanbieder.

Staat één van bovengenoemde punten er niet in, vraag hier dan gewoon nog om. Zo voorkom je in een later stadium misverstanden of zelfs onenigheid.

Schrijfwijze offerteaanvraag en offerte aanvragen

Een veel gestelde vraag bij het aanvragen van een offerte: is offerteaanvraag los of aan elkaar geschreven? Voorkom schrijffouten door een onjuiste spelling.

Juiste schrijfwijze is: offerteaanvraag, dus aan elkaar geschreven omdat het in enkelvoud is.

Voorbeeldzinnen:

 1. Wij hebben uw offerteaanvraag in behandeling genomen en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons..
 2. Ik wil graag een offerteaanvraag doen voor het plaatsen van een schutting..

Juiste spelling enkelvoudsvorm

Correcte spelling offerteaanvraag

Indien het in meervoudsvorm wordt geschreven, dan is het: offerte aanvragen

Voorbeeldzin: Ik wil een offerte aanvragen voor het realiseren van een veranda aan huis..

Juiste spelling meervoudsvorm

Correcte spelling offerte aanvragen [meervoudsvorm]

Offerte aanvragen in het Engels?

Offerteaanvraag = Request for proposal

Wat kost een offerte aanvragen?

Voor een offerteaanvraag hoef je niet te betalen, tenzij van tevoren duidelijk is aangegeven dat dit wel moet. Zo kan bijvoorbeeld een aannemer wel kosten in rekening brengen als er tekeningen en calculaties gedaan moeten worden voor een uitgebreide opdracht. Dit is op zich logisch omdat hier veel tijd in gaat zitten, zonder dat de aannemer weet of het wel opdracht gaat worden en hij er wat aan kan verdienen. Ze zijn dus wel altijd verplicht om dit van tevoren te melden dat dit dan niet kosteloos is en het een x-bedrag gaat kosten.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • offertes & factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Boekhouden hoort bij ondernemen. Nog te ingewikkeld voor jouw? Vraag vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Word offerte maken

Word offerte maken

Gratis en eenvoudig een Word offerte maken Tegenwoordig beschikt iedere computer of laptop wel over Microsoft Word. Het is een ideaal programma om te gebruiken voor tekstverwerking. Maar wist je dat je Word ook heel goed kunt gebruiken om offertes mee te maken? In dit...

Lees meer
Download offerte voorbeeld

Gratis offerte downloads