Offerteaanvraag voorbeeld

25 juli 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Geachte heer, mevrouw, Graag willen wij van u een offerte/prijsopgaaf ontvangen voor… Een offerteaanvraag is jouw vraag aan een potentiële leverancier om een aanbod uit te brengen voor een product of dienst waar jij als particulier of bedrijf behoefte aan hebt. Maar hoe begin je en wat zet je in de mail bij een offerteaanvraag? Een offerteaanvraag voorbeeld met voorbeeldtekst kan jou dan hiermee op weg helpen.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

 • Vergelijk Moneybird
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 14 .00 maand

Het indienen van een offerteprijsopgaaf kun je het beste schriftelijk doen, bijvoorbeeld per e-mail of offerteaanvraagformulier op een website. Zo heb jij rustig de tijd om jouw vraag scherp en duidelijk te formuleren, heb je altijd zwart-op-wit wat jouw vraag is én kun je offertes gemakkelijker met elkaar vergelijken als je bij meerdere partijen gaat opvragen. Alle aangeschreven bedrijven krijgen immers allemaal dezelfde vraag toegestuurd.

Een offerteaanvraag hoeft geen epistel te worden. Een korte, duidelijke beschrijving van wat je wilt aangevuld met een paar standaard regels over onder meer de wijze waarop je de offerte wilt ontvangen zijn al voldoende. In dit artikel vind je een offerteaanvraag voorbeeld om als particulier naar een aannemer te kunnen sturen. Ook heb ik een stappenplan gemaakt voor het schrijven van een goede offerteaanvraag. Ben je misschien als zzp’er op zoek naar een boekhouder voor jouw eenmanszaak? Dan heb ik een artikel offerteaanvraag voorbeeld voor boekhouder om te gebruiken als tekst in een e-mailbericht.

Offerteaanvraag voorbeeld via mail

Offerteaanvraag voorbeeld via e-mail

Offerteaanvraag voorbeeld via website

Voorbeeld offerte aanvragen via website

Stappenplan voor het schrijven van een offerteaanvraag

Jouw offerteaanvraag kun je simpelweg uit vijf stappen opbouwen:

1) De aanhef
Begin jouw offerteprijsopgaaf met een professionele aanhef, zoals ‘Geachte heer/mevrouw’.

2) Het intro
Geef in het intro van jouw tekst het doel van de offerteaanvraag aan: de reden
waarom jij naar dit product of deze dienst op zoek bent (plus: jouw gewenste resultaat). Bijvoorbeeld: ik ben op zoek naar een boekhouder die mij maandelijks voor 8 uur kan ondersteunen bij mijn administratie. Of: wij zoeken een betrouwbare aannemer die binnen drie maanden voor ons een uitbouw aan onze woning kan realiseren.

3) Jouw voorwaarden en wensen
Geef daarna de randwoorden aan die er zijn voor de te leveren dienst of het product. Dit kunnen eisen zijn waaraan absoluut voldaan moet worden (denk aan levertijden, een startdatum of een budget), maar vergeet ook alle wensen niet waarvan je het prettig zou vinden dat daaraan tegemoet gekomen wordt.

4) Praktische informatie
Sluit af met een alinea waarin je aangeeft wat je precies in de offerte terug wilt zien. Schrijf bijvoorbeeld dat je graag een totaalprijs (een all-in prijs) ontvangt, inclusief eventuele bijkomende kosten als voorrijkosten of reiskosten. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Vermeld in deze laatste alinea van de offerteaanvraag ook wanneer je de offerte verwacht (bijvoorbeeld: binnen drie weken) én hoe de aanbieder jou kan bereiken (dus: jouw contactgegevens).

Ook is het slim als je afbeeldingen hebt van jouw wensen, dat je ze ter verduidelijking mee stuur met je bericht. Een foto zegt meer dan duizend woorden.

5) De afsluiting
Sluit de offerteaanvraag professioneel af, bijvoorbeeld zo:

Ik kijk uit naar uw voorstel.

Met vriendelijke groet,

[jouw naam]

Met deze vijf stappen schrijf jij gemakkelijk een heldere offerteaanvraag. En om dit artikel af te sluiten wil ik jou nog graag een belangrijke tip geven. Veel mensen zien een offerte alleen maar als het vragen van een prijs. Pas op dat jij niet in deze valkuil trapt. Jouw wensen en de eisen die je stelt zijn even belangrijk – en in sommige gevallen zelfs belangrijker. Zet dit er dan ook duidelijk in. Het is meer dan een prijs alleen.

Hoe vraag je een offerte aan per mail?

Een erker, een verlenging van de woonkamer met een aanbouw of een dakopbouw… Wil je als particulier jouw woning verbouwen of uitbouwen? Niet gek, want met een dergelijke uitbouw zorg je tegen een redelijke prijs voor meer woonruimte en een groter woongemak. Bijkomend voordeel is dat ook je huis nog eens in waarde stijgt.

Natuurlijk wil je voor bijvoorbeeld het realiseren van die uitbouw wél de juiste aannemer in de arm nemen. Een goede en betrouwbare aannemer, die goed staat aangeschreven (goede reviews) en bovendien een eerlijke prijs rekent. Een belangrijke stap die jij kunt zetten in het vinden van die aannemer, is het aanvragen van een offerte bij verschillende bouwbedrijven via e-mail. Vervolgens kun je de offertes met elkaar vergelijken en op basis daarvan de juiste keuze maken. Hieronder vind je een offerteaanvraag voorbeeld met opgemaakte tekst die je kunt gebruiken voor jouw offerteaanvraag. Een tip vooraf: geef in de offerteaanvraag zo nauwkeurig mogelijk je wensen door.

Offeraanvraag voorbeeld bij aannemer per e-mail

Beste [naam],

Graag wil ik u uitnodigen om een offerte uit te brengen voor het uitvoeren van [beschrijving van het werk in één of enkele woorden, bijvoorbeeld ‘een uitbouw van onze woonkamer met een erker’] voor onze woning. Het gaat om [een korte indicatie van de werkzaamheden, de grootte en het oppervlak].

Onze specifieke wensen zijn [een korte beschrijving van jouw idee over de situatie].

Er zijn een paar dingen waar tijdens de verbouwing rekening mee moet worden gehouden, namelijk [een korte beschrijving van eventuele aandachtspunten].

Ik zou het op prijs stellen als in de offerte in ieder geval aandacht wordt besteed aan het volgende:

 • Informatie over kosten, materialen en een planning.
 • Beschrijving van praktische en bijkomende zaken.
 • Beschrijving van de service die u vooraf en na oplevering verzorgt, zoals het uitwerken van werktekeningen en eventuele hulp bij de aanvraag van vergunningen.
 • [andere zaken waar jij in de offerte antwoord op wilt krijgen]

Graag hoor ik van u wat voor onze uitbouw bij uw organisatie de mogelijkheden zijn. Uiteraard bent u van harte welkom om bij ons op locatie de situatie te komen bekijken. Heeft u hier interesse in of heeft u vragen over bovenstaande, dan ben ik bereikbaar op onderstaande gegevens.

Ik hoop van snel u te mogen horen!

Met vriendelijke groet,

[naam]
[contact- en adresgegevens]

Tip: Voeg afbeeldingen in mail bij ter verduidelijking

Voorbeeld foto's meesturen ter verduidelijking offerteaanvraag

Direct gratis offertes aanvragen & vergelijken van aannemers

Snel weten wat een verbouwing jou gaat kosten? Ontvang en vergelijk eenvoudig in één keer gratis meerdere offertes van aannemers bij jou in de buurt voor het realiseren van een klus. Zo weet je precies wat de klus jou gaat kosten:

OFFERTES VOOR JOUW VERBOUWING AANVRAGEN

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • digitale offertes
 • facturatie & urenregistratie
 • automatische aangiftes
 • complete boekhoudoplossing
 • hulpvaardige helpdesk

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Gratis offerte maken

Gratis offerte maken

Hoe kan je een gratis offerte maken? Net gestart als zzp en nu je eerste offerte opstellen voor een potentiële opdracht en dan het liefst gratis? Er zijn verschillende gratis methodes voor het maken van een offerte als prijsopgave, deze zijn met een paar voorbeelden...

Lees meer
Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Download offerte voorbeeld 02

Gratis offerte downloads