Van offerte naar factuur

23 augustus 2022
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers
Johan Ooms

Wanneer je als zzp’er een nieuwe klant gevonden hebt, volgt doorgaans het traject van offerte naar factuur. De offerte als prijsopgave om de opdracht te scoren, de factuur als rekening om na oplevering voor de betaling te zorgen. Hoe gaat dat omzetten van offerte naar factuur precies in zijn werk?

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:
 

Hoewel een offerte en een factuur twee afzonderlijke documenten zijn, zijn het beide wel belangrijke documenten die worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je als bedrijf wordt betaald. Een offerte komt voordat het werk is gedaan, en een factuur komt na het werk.

Voorbeeld van opdracht tot betaling

Omzetten offerte naar factuur voorbeeld

Offerte

Een nieuwe klant kan voor een klus of voor het leveren van een of meerdere producten een offerte bij jou aanvragen. Op een offerte staat opgedeeld per onderdeel omschreven welke werkzaamheden je gaat uitvoeren of welke producten je gaat leveren, tegen welke prijs en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Gaat de klant akkoord met de prijsopgave en je krijgt deze getekend retour dan is dat document een bindende overeenkomst.

Factuur

Nadat de werkzaamheden uitgevoerd zijn of de artikelen geleverd, volgt na de offerte een factuur voor de betaling. Ook een belangrijk document dus. De rekening wordt vaak voldaan na oplevering maar bij grotere opdrachten kan ook afgesproken worden om vooraf een gedeelte te betalen met een zogenaamde aanbetaling. Bij verkoop via webshops wordt er doorgaans vooraf de rekening betaald.

De fiscus stelt in tegenstelling tot een offerte wel een aantal wettelijke eisen aan de inhoud van een factuur. Deze gelden ook voor digitaal verzonden facturen.

Beide documenten verschillen maar zijn wel juridisch bindend met hetzelfde doel: geld binnenbrengen.

Factuur hoger dan offerte? Indien het bedrag op de factuur niet volgens offerte is, dan moet hier vooraf duidelijk over gecommuniceerd zijn tussen de partijen. Want het factuurbedrag mag niet zomaar afwijken van wat afgesproken is in de offerte.

Boekhoudprogramma voor omzetten offerte naar factuur

Gratis online programma om offertes en facturen te maken

Maak handig gebruik van een online boekhoudprogramma om je eigen offertes en facturen mee te maken. Hiermee zet je een uitgebrachte offerte met een klik zo om naar een uitgewerkte factuur. Sommige programma’s zijn nog gratis ook, echt waar!

Ook gemakkelijk van offerte naar factuur?

Gratis van offertes naar facturen

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

  • offertes & factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Boekhouden hoort bij ondernemen. Nog te ingewikkeld voor jouw? Vraag vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Word offerte maken

Word offerte maken

Gratis en eenvoudig een Word offerte maken Tegenwoordig beschikt iedere computer of laptop wel over Microsoft Word. Het is een ideaal programma om te gebruiken voor tekstverwerking. Maar wist je dat je Word ook heel goed kunt gebruiken om offertes mee te maken? In dit...

Lees meer
Download offerte voorbeeld

Gratis offerte downloads