Exit Coach

22 juli 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Je bedrijf verkopen? Investeer in een Exit Coach!

Elke ondernemer, groot of klein, stopt op een bepaald moment in zijn leven met zijn bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door met pensioen te gaan om te kunnen genieten van de oude dag, door verandering in persoonlijke omstandigheden of door tijd vrij te maken om een nieuwe onderneming te starten. Zit jij er ook over na te denken om te gaan stoppen met je bedrijf en wil je jouw bedrijf verkopen? De juiste voorbereiding is dan essentieel voor een succesvolle overname. Omdat jij niet elke dag je bedrijf verkoopt, is het fijn om iemand met kennis en kunde in huis te halen om jou hier bij te helpen.

Wat de reden voor jouw bedrijfsbeëindiging ook is, een succesvol Business Coach en bedrijfsovername adviseur zoals bijvoorbeeld Eelco Smit, is dan de aangewezen Exit Coach om jou als ondernemer te helpen bij een goede bedrijfsovername. Een overname die niet alleen een leuke som geld kan opleveren, maar waar je ook een goed gevoel aan over weet te houden.

The Happy Exit

In Amerika is de term “Happy Exit” al goed ingeburgerd. In Nederland is daar geen term voor. En mocht ‘ie er wel zijn, dan wordt het niet vaak genoemd. In Nederland draait een bedrijf verkopen voornamelijk om de som geld die je daarvoor krijgt. Hoe je je daarna voelt, zal velen niets uitmaken. Tot het bedrijf verkocht is en ondernemers worden overvallen met een gevoel van leegte.

Een Exit Coach helpt jou een Happy Exit te realiseren. Daarbij draait het natuurlijk om de som met geld die op jouw bankrekening wordt bijgeschreven, maar ook het gevoel wat jij overhoudt aan de overname. Je wil niet in een gapend gat terecht komen. Zeker niet als de werkweek van 50+ uur jarenlang jouw standaard was.

De toegevoegde waarde van een Exit Coach

Een Exit Coach ondersteunt jou voorafgaand aan de bedrijfsovername, tijdens de bedrijfsovername en erna. Wie is de ideale klant, wat is het bod waar je je bedrijf voor wil verkopen en wat gaat er gebeuren met je personeel, je klanten en je leveranciers. Samen gaan jullie de onderhandeling aan met kandidaten die interesse hebben getoond in jouw bedrijf. Eelco Smit, bedrijfsovername adviseur: “Wie zijn emoties het langst onder controle houdt, wint de onderhandeling”.

Jij hebt wellicht jarenlang bloed, zweet, tranen, energie en geld in jouw bedrijf geïnvesteerd. Dan kunnen de emoties tijdens de onderhandeling hoog oplopen. Een ervaren overname adviseur en coach helpt jou om de maximale waarde uit de onderhandeling te halen.

Het hebben van een Exit Coach zal je helpen met de talrijke en complexe opties die beschikbaar zijn om zo het beste uit de bedrijfsbeëindiging te halen.

Een Exit Coach ondersteunt je ook na de overname. Wat wil je met al die tijd, die jij nu overhoudt, gaan doen? Ga je een nieuwe onderneming opzetten, een lang gewenste droom in vervulling laten gaan, meer tijd met je gezin doorbrengen? Je wil je overname met een goed gevoel kunnen afronden en later met datzelfde gevoel op terug kunnen kijken. Je wil de overname niet zien als de start van een nieuw leven zonder doel, waar jij maar wat ongelukkig van wordt. Benieuwd hoe een Exit Coach jou kan helpen? Vraag eens rond in je netwerk. Vanuit je netwerk komen vaak de beste tips voor overname adviseurs en coaches.

Succes met de verkoop!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Prijzen en tarieven vertalen

Prijzen en tarieven vertalen

Vertalen: hoe werkt het en wat kost het? Internationaal zakendoen en je website of webshop hiervoor laten vertalen? Moet er een offerte of een juridisch document in een andere taal worden opgesteld? Het laten vertalen van een website of documenten door een...

Lees meer
Vertaler worden

Vertaler worden

Naar een hoger niveau met de beste opleidingen voor vertalers In Nederland zijn er meer dan 600.000 vertalers actief. Maar hoe word je vertaler, welke opleidingen zijn er in Nederland te volgen en waarom zou je beëdigd vertaler worden? Vertaler is in Nederland een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads