Sparen

2 juni 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe kan je het beste geld sparen als zzp’er?

Sparen is ook voor zzp’ers een goede manier om financiële zekerheid en stabiliteit te garanderen. Sparen stelt je in staat om je inkomen in de tijd te spreiden, te kunnen anticiperen op en zich voor te bereiden op onverwachte kosten, en een financiële buffer op te bouwen in geval van nood. Als het goed wordt gedaan, kan sparen ook worden gebruikt als middel om lange termijn doelen te bereiken, zoals pensioen of de aankoop van een huis.

Bovendien kan sparen helpen om in de loop der tijd vermogen op te bouwen en een buffer tegen inflatie te creëren. Door geld opzij te zetten op een zakelijke spaarrekening of een ander beleggingsinstrument te gebruiken, kunnen ondernemers net als particulieren hun geld geleidelijk laten groeien en het beschermen tegen marktvolatiliteit of economische neergang.

Sparen biedt ook de mogelijkheid om goede financiële gewoonten te ontwikkelen die betere budgetterings- en bestedingsbeslissingen mogelijk maken. Door een deel van je inkomsten opzij te zetten, kun je je geld beter beheren en betere financiële beslissingen nemen. Dit helpt een gevoel van fiscale verantwoordelijkheid te creëren voor het aflossen van belastingen en stimuleert slimme uitgavenpatronen. Bovendien kan sparen gemoedsrust geven in de wetenschap dat er extra geld beschikbaar is in geval van nood of levensomstandigheden.

Spaar eenvoudig geld als zzp’er met deze 5 spaar tips

Geld sparen als zzp voor financiële buffer

In het algemeen helpt geld opzij zetten je voor te bereiden op de toekomst, je financiën te beschermen en financiële zekerheid op te bouwen. Het is belangrijk om een zakelijk spaardoel vast te stellen en een plan te maken om dat doel te bereiken. Met de juiste sparen tips, planning en inzet kan sparen zowel op korte als op lange termijn voordelig zijn.

1. Stel een spaardoel vast

Voordat je begint, is het belangrijk om een specifiek spaardoel vast te stellen. Bepaal hoeveel geld je wilt sparen en tegen wanneer, maak vervolgens een plan met stappen om het doel te bereiken.

2. Begin klein en bouw op

Maak je geen zorgen als je geen grote bedragen kunt sparen. Begin met kleine bedragen en verhoog de bijdragen geleidelijk naarmate je goede spaargewoonten opbouwt.

3. Automatiseer jouw spaargeld

Stel elke maand op hetzelfde tijdstip een automatische overschrijving in van jouw zakelijke betaalrekening naar jouw spaarrekening. Op die manier hoef je jezelf geen zorgen te maken over het vergeten van stortingen elke maand.

4. Snij in je kosten

Zoek manieren om jouw uitgaven te verminderen en zet de besparingen direct op jouw spaarrekening. Denk bij besparing op zaken als entertainment (abonnementen), vervoer, nutsvoorzieningen, voedsel en kleding.

5. Houd je uitgaven bij

Controleer regelmatig jouw saldo en pas zo nodig jouw spaarplan aan. Zo blijf je op koers en gemotiveerd om te blijven sparen. Voorkom altijd dat je rood komt te staan, want hiervoor betaal je een onnodige hoge rente voor! Stort desnoods tijdelijk wat geld terug van je spaarrekening naar je lopende betaalrekening.

Met toewijding en discipline kan iedereen beginnen met sparen en zijn financiële doelen bereiken. Door deze tips te volgen, is het mogelijk om na verloop van tijd een zekere financiële toekomst op te bouwen. Met het juiste spaarplan en inzet ben je voorbereid op alles wat het leven je te bieden heeft.

Wat is beter: sparen of beleggen?

Als het gaat om sparen of beleggen hangt de beslissing vaak af van individuele doelen en omstandigheden. Sparen wordt over het algemeen gezien als een manier om een reserve op te bouwen voor behoeften op korte termijn, terwijl beleggen meestal wordt gebruikt voor doelen op langere termijn, zoals een groter bedrijfspand, kantoor of pensioen.

Sparen moet worden gebruikt wanneer mensen snel over geld moeten kunnen beschikken, zoals in geval van nood of voor een kortetermijndoel. Spaarrekeningen bieden gemakkelijk toegang tot geld en zijn doorgaans verzekerd tegen verliezen, waardoor ze een veilige plaats zijn om geld op te zetten.

Beleggen wordt vaak gebruikt voor lange termijn doelen, omdat de meeste beleggingen een zeker risico op verlies inhouden. Beleggen kan op vele manieren, waaronder aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en onroerend goed. Beleggen kan na verloop van tijd een hoger rendement opleveren dan een spaarrekening, maar het risico is wel groter.

Beleggen in Bitcoins

Ook beleggen en investeren in cryptomunten zoals bitcoins kan een lucratieve manier zijn om op termijn rijkdom op te bouwen. Bitcoin is een digitale valuta die wordt gecreëerd en onderhouden door het blockchain-netwerk, waarmee gebruikers veilig geld kunnen overmaken zonder dat dit via traditionele financiële instellingen hoeft te gaan. De bitcoinkoers is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen in waarde, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor wie op zoek is naar een beleggingsmogelijkheid.

Bij de keuze tussen sparen of beleggen is het belangrijk rekening te houden met je beoogde doelstellingen en de risicotolerantie. Afhankelijk van het doel en het risicoprofiel kunnen verschillende soorten beleggingen het meest geschikt zijn voor een specifieke situatie. Het is belangrijk dat je de verschillende opties onderzoekt en begrijpt hoe zij werken voordat je een beslissing neemt om te gaan beleggen.

Wat je ook beslist, het is belangrijk te onthouden dat sparen en beleggen beide zeer waardevolle instrumenten zijn om financiële doelen te bereiken. Met een beetje kennis en zorgvuldige planning kan iedereen na verloop van tijd een vermogen opbouwen.

Hoe kan je sparen met cryptomunten?

Sparen met cryptomunten (bitcoins)

Cryptomunten kunnen zoals gezegd ook een geweldige manier zijn om geld te sparen. Met cryptomunten kunnen gebruikers snel en veilig transacties verrichten zonder dat er banken of creditcards aan te pas komen. De kosten zijn meestal veel lager dan die van traditionele betalingsmethoden, waardoor cryptomunten een aantrekkelijke optie zijn voor wie geld wil sparen voor de toekomst.

Bovendien kunnen gebruikers hun cryptomunten opslaan in een digitale portemonnee en gebruiken voor online aankopen of investeringen. Zo kun je geld besparen op transacties en mogelijke kosten met creditcardbetalingen door koersopslag te vermijden.

Tot slot kan investeren in cryptomunten een effectieve manier zijn om op lange termijn geld te reserveren. Naarmate er meer mensen in cryptomunten stappen, zal de waarde van deze munten waarschijnlijk stijgen. Door nu in cryptomunten te investeren, kunnen gebruikers profiteren van potentiële winsten in de toekomst. Het is echter belangrijk om onderzoek te doen en te begrijpen hoe cryptomunten en crypto koersen werken alvorens te investeren. Met zorgvuldige planning en kennis kan iedereen cryptomunten gebruiken om geld te sparen.

De conclusie

Zakelijk sparen en beleggen spelen beide een belangrijke rol bij het bereiken van financiële doelen. Sparen kan helpen om snel over geld te beschikken voor korte termijn behoeften, terwijl beleggen kan worden gebruikt voor doelen op langere termijn, zoals pensioen.

Het is ook belangrijk om eerst met een financiële professional te praten voordat je beslissingen neemt over sparen en beleggen, of allebei. Een financieel adviseur kan helpen bij het beoordelen van je doelen, risicotolerantie en andere factoren om de beste aanpak voor jouw bedrijfssituatie te bepalen. Met de juiste begeleiding kan iedereen sparen en beleggen gebruiken om zijn financiële doelen te bereiken.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • factureren
  • urenregistratie
  • automatische btw-aangifte
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Beleggen in crypto

Beleggen in crypto

Wat zijn de valkuilen van het beleggen in crypto? Beleggen in crypto's is ook onder zzp'ers erg populair, maar beginners maken soms fouten waardoor ze veel geld verliezen. Eén veelvoorkomende fout is dat ze niet genoeg onderzoek doen voordat ze investeren. Ze kopen...

Lees meer
Beleggen voor je pensioen

Beleggen voor je pensioen

Hoe kan je als zzp'er eerder stoppen met werken door een goed pensioen? Het antwoord is: Beleggen. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp) werkt, dan weet je hoe belangrijk of het is om tijdig na te denken over je pensioen. Waar de mensen die voor een...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads