Bedanken voor offerte

15 augustus 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Offerte ontvangen? Dat is een bedankje waard!

Zowel voor particulieren als voor ondernemers is het fijn om na een ingediende offerteaanvraag of ontvangen offerte te worden bedankt hiervoor. Bedanken voor offerte moet dan wel oprecht en persoonlijk zijn.

De vraag is dan: Wat zet je als ondernemer in je email om de particulier passend te bedanken voor de offerteaanvraag en hoe ga je als particulier de ondernemer netjes bedanken als je een offerte als prijsopgave hebt ontvangen?

Ik heb verschillende voorbeeldteksten van bedanken voor offerte voor je gemaakt die als leidraad zou kunnen gebruiken in je e-mailbericht.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

 • Vergelijk Moneybird
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 14 .00 maand

Hoe ga je bedanken voor offerteaanvraag als ondernemer?

Heb jij als ondernemer een offerteaanvraag via de website of mail ontvangen? Klanten willen het gevoel hebben dat je als persoon om hen geeft, je wilt dan ook beginnen om de potentiële klant netjes te bedanken voor de aanvraag. Voor veel ondernemers en vooral voor startende zzp’ers blijkt het dan vaak lastig om hiervoor een passende tekst te schrijven om de aanvrager netjes te beantwoorden.

Goed om te weten: Wist je dat klanten bereid zijn om meer te betalen voor een betere klantervaring? Dat houd in dat dankbaarheid naar de klant toe de kans op de opdracht toeneemt. Ook zou het je omzet kunnen verhogen!

Tegenwoordig worden er heel veel offerte aanvragen via een formulier op de website gedaan. Zodra de aanvrager zijn offerte heeft ingevuld en verzonden, dan krijgt hij automatisch een pagina met een bedankt tekst erop en hoe de aanvraag verder zal gaan verlopen. Deze tekst kan er dan zo als voorbeeld komen uit te zien:

Voorbeeldtekst automatisch bedanken voor offerte via website

– – – – –

Uw offerteaanvraag is ontvangen!

Hartelijk dank voor uw offerteaanvraag via onze website. Wij nemen uw aanvraag met zorg in behandeling en zullen u binnen 2 werkdagen een vrijblijvende voorstel doen. Deze ontvangt u op het door u opgegeven e-mailadres.

– – – – –

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om iedere offerteaanvraag persoonlijk via e-mail te bedanken, voordat je de daadwerkelijke offerte verstuurt. Deze tekst zou je dan zo kunnen formuleren:

Voorbeeldbrief persoonlijk bedanken voor offerte via e-mail

– – – – –

Van: naam@mijnbedrijf.nl
Aan: klant@voorbeeldtekst.nl
Cc:
Bijlage:
Onderwerp: Uw offerteaanvraag voor [ONDERWERP] is ontvangen

Geachte heer (of mevrouw?) [NAAM AANVRAGER]

Hartelijk dank voor uw belangstelling in onze producten (of diensten). Ik zal mijn best doen om u vandaag en anders morgen een passend en vrijblijvend voorstel te doen.

Als ik nog vragen heb over uw offerteaanvraag dan neem ik contact met u op.

Met vriendelijke groet,

[JOUW NAAM]
[JOUW ZAKELIJKE E-MAIL HANDTEKENING]

– – – – –

TIP: mail beantwoorden op een onderscheidende manier
De aanvrager beantwoorden door te beginnen met ‘geachte’ of ‘beste’ gevolgd door de naam in de mail is goed en netjes. Je kunt ook voor een onderscheidende manier kiezen. Bijvoorbeeld door te openen met: ‘Hartelijk dank voor de offerteaanvraag Rianne (of mevrouw Verweerd)’

Hoe ga je als particulier bedanken voor offerte?

Bedanken voor offerte

Of het nu om een grote of kleine klus gaat, een ondernemer moet tijd stoppen in iedere offerteaanvraag. Het is dan ook leuk om hem op voorhand te bedanken voor de genomen moeite, of het nu wel of geen akkoord gaat worden.

Een eenvoudig bedankje of een persoonlijk bericht geeft iemand een goed gevoel, je voelt jezelf er goed door en het kost je niets!

Heb jij van een bedrijf een offerte ontvangen en wil je hem of haar hiervoor bedanken? Zeker doen! Dit zou je als volgt kunnen schrijven in je mail:

– – – – –

Van: naam@jouwemailadres.nl
Aan: naam@bedrijf.nl

Cc:
Bijlage:

Onderwerp: Bedankt voor uw offerte

Geachte heer (of mevrouw?) [NAAM BEDRIJF OF ONDERNEMER]

Ik heb uw offerte in goede orde ontvangen, hartelijk dank hiervoor!

Ik hoop hem goed door te nemen en u deze week nog een reactie te geven op het wel of niet akkoord gaan met de prijsopgave.

Mocht ik nog aanvullende vragen hebben, dan hoort u ook van mij.

Met vriendelijke groet,

[JOUW NAAM]

– – – – –

Bedanken voor offerte en gelijk ermee akkoord gaan

Heb je een goed voorstel ontvangen voor een klus en wil je hiermee akkoord gaan? Dan zou je dit als voorbeeld kunnen schrijven in je mail als reactie op het voorstel:

– – – – –

Van: naam@jouwemailadres.nl
Aan: naam@bedrijf.nl

Cc:
Bijlage:

Onderwerp: Bedankt voor uw offerte [OFFERTENUMMER]

Geachte heer (of mevrouw?) [NAAM BEDRIJF OF ONDERNEMER]

Ik heb uw voorstel in goede orde ontvangen, hartelijk dank hiervoor!

Via deze mail wil ik een akkoord geven op uw voorstel. Graag verneem ik nog van u wanneer u de werkzaamheden komt uitvoeren, zodat ik er voor kan zorgen dat er iemand thuis is.

Graag hoor ik nog van u.

Met vriendelijke groet,

[JOUW NAAM]

– – – – –

Is het akkoord of accoord?

Juiste spelling akkoord

Voorkom slordige taalfouten in het schrijven van je bedankje en akkoord op de ontvangen prijsopgaaf. Vaak is de vraag: Schrijf je akkoord nu met enkel k, dubbel k of accoord met één of twee c’s? De correcte spelling is akkoord met dubbele k.

Voorbeeldzinnen met akkoord erin geschreven

Ik ga akkoord met uw voorstel.
Hierbij ga ik akkoord.
Wij gaan akkoord met uw bod.
Akkoord geven op een offerte.

Handtekening voor akkoord:

Akkoord in het Engels

Akkoord = agreement – agree – accord – accordance – approval – deal

Voorbeeldzinnen:

Akkoord gaan = to agree
Handtekening voor akkoord = signature for approval

Hoe ga je bedanken voor offerte en ook gelijk netjes afwijzen?

Wil je de ondernemer bedanken voor de ontvangen offerte en deze ook gelijk netjes afwijzen? Er kunnen genoeg redenen zijn voor een afwijzing, daar is niks verkeerds aan en gebeurd heel vaak. Dit kan bijvoorbeeld voor de prijs zijn of omdat het te lang gaat duren met de levertijd of plaatsing. Wel is het zo netjes om dan ook zo snel mogelijk, naast een bedankje voor de genomen moeite een afwijzing te versturen. Hierin komt dan de mededeling dat het helaas geen akkoord voor een opdracht gaat worden. Het gebeurt al zoveel dat een ondernemer tijd gestopt heeft om een prijsopgave te regelen en hier maar geen reactie op krijgt.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • digitale offertes
 • facturatie & urenregistratie
 • automatische aangiftes
 • complete boekhoudoplossing
 • hulpvaardige helpdesk

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Gratis offerte maken

Gratis offerte maken

Hoe kan je een gratis offerte maken? Net gestart als zzp en nu je eerste offerte opstellen voor een potentiële opdracht en dan het liefst gratis? Er zijn verschillende gratis methodes voor het maken van een offerte als prijsopgave, deze zijn met een paar voorbeelden...

Lees meer
Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Download offerte voorbeeld 02

Gratis offerte downloads