Gratis urenregistratie tools

21 februari 2024
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Starten met de beste gratis urenregistratie tool kiezen

Wil jij met een gratis urenregistratie tool de gewerkte uren die je in je bedrijf stopt kunnen registreren? Er zijn vele manieren om je uren als zzp’er op een verantwoorde manier bij te houden. Ook gratis! Ik heb de 5 beste tools voor je uitgelicht die je gratis kunt gebruiken.

De vraag is: op welke manier en met welke gratis urenregistratie tools voor jou situatie de beste oplossing is? Voor iedere situatie zijn er verschillende mogelijkheden die je hier met elkaar kunt vergelijken en gelijk gratis kunt proberen. Zelfs slimme tools die je onbeperkt gratis kunt gebruiken!

Mijn beste tip?

Voldoe als zzp'er aan het urencriterium voor belastingvoordeel en gebruik hiervoor een onmisbare tool (zowel starters als alle zzp'ers):
e-Boekhouden.nl voor zzp boekhouding
Beste totaalpakket
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.9 / 5
Rompslomp voor zzp boekhouding
Beste voor de facturatie
€7.50/ mnd
  • Mijn review: 4.7 / 5
Moneybird voor zzp boekhouding
Beste gebruikerservaring
€0.00/ mnd
  • Mijn review: 4.8 / 5

Of je nu een eenmanszaak hebt als klusjesman, grafisch ontwerper of freelance programmeur, om te voldoen aan het urencriterium en om te weten hoe je bedrijfsactiviteiten lopen, dien je een correcte urenregistratie te voeren om jouw gemaakte uren te kunnen verantwoorden.

Voor de meeste (parttime) zzp’ers is dit misschien wel het minst favoriete onderdeel van het zelfstandig ondernemen: uren bijhouden. Het is tijdrovend en, laten we eerlijk zijn, gewoon niet leuk. Een goede en gebruiksvriendelijke online gratis urenregistratie tool kan je helpen om deze klus toch gemakkelijk te klaren.

Gebruik maken van gratis urenregistratie software of een kant en klare uren template in een spreadsheetprogramma is een kosteloze oplossing voor de belangrijke urenregistratie van een eenmanszaak. Met een spreadsheetprogramma kun je kleine of grote complexe berekeningen laten uitvoeren. Meer dan geschikt dus voor het automatisch optellen van jouw uren. Bekende spreadsheetprogramma’s zijn Excel, Excel Online, Google Spreadsheets en Calc van OpenOffice.

Voor wie is deze vorm van urenverantwoording geschikt?

Deze vorm van tijdregistratie voor de urenverantwoording is heel geschikt voor (parttime) starters van een eenmanszaak die diensten verlenen voor langdurige projecten bij maar een paar opdrachtgevers per jaar, of als je veel vanuit huis werkt, of als je een webwinkel beheerd.

Geef prioriteit aan jouw tijd en start met het kiezen van de beste gratis urenregistratie tool voor jouw bedrijf. Zo doe je met meer ‘plezier’ je uren registreren. Hiervoor kun je een keus maken uit de volgende mogelijkheden:

1: Gratis met urenmodule van boekhoudsoftware (tip!)

Prijs: GRATIS

Gratis urenregistratieprogramma voorbeeld

Eenvoudig jouw uren per project of activiteit vastleggen? Dat kan met een administratiepakket waarvan de urenmodule gratis te gebruiken is. Zelfs je ritten registreren en je offertes maken is gratis! Ook met app voor onderweg.

Omdat je ook een administratie moet bijhouden zou je kunnen starten met eerst hiermee je uren te registreren. Vervolgens zou je deze uren ook met een druk op de knop naar de klant factureren met een eigen professionele factuur. Makkelijker kan niet. Hier moet je dan wel wat voor betalen per maand. Maar dat kan altijd later nog.

URENREGISTRATIE OP Z’N BEST MET MONEYBIRD

2: Excel

Prijs: GRATIS

Gratis urenregistratie template Excel

Met dit formulier voor gratis urenregistratie in Excel vul je dagelijks per week je uren in en houd je gemakkelijk al je werkuren, administratie, acquisitie of opruimen op datum bij. Je ingevoerde uren worden hiermee automatisch opgeteld.

De urentemplate is met vast sjabloon voor de opmaak, iedere keer weer opnieuw te gebruiken.

EXCEL UREN TEMPLATE

Gratis sjabloon voor urenregistratie in Excel Online

Excel Online

Tegenwoordig heeft niet iedereen meer standaard Excel op zijn computer. Dit moet nu gekocht worden met een abonnement op Microsoft 365. Excel Online is wel gratis.

Excel Online is een onderdeel van het gratis pakket Office Online. Het biedt als online app bijna elke Excel-functie aan. Dus ook geschikt voor gratis urenregistratie.

EXCEL ONLINE UREN TEMPLATE

3: Google Spreadsheets

Prijs: GRATIS

Gratis tijdregistratie met Google Spreadsheets voorbeeld

De urenverantwoording kan ook eenvoudig met Google Sheets. De Google spreadsheets-app wordt gratis aangeboden door Google binnen de Google Drive-service.

Hij is ook als app beschikbaar voor iOS en Android, zodat je overal en altijd je uren kunt bijhouden.

TIJDREGISTRATIE GOOGLE SHEETS

4: Calc van OpenOffice

Prijs: GRATIS

Gratis je tijd registreren met OpenOffice Calc voorbeeld

Een handig uren-sjabloon voor tijdregistratie met OpenOffice Calc. Calc is een spreadsheetprogramma van het Apache OpenOffice pakket.

OpenOffice is een compleet open source softwarepakket, vergelijkbaar met Microsoft Office 365, maar dan geheel gratis. Dus ook heel geschikt als gratis urenregistratie.

GRATIS URENSTAAT CALC

5: Uren app voor gratis online urenregistratie

Prijs: GRATIS

Gratis uren apps voor zzp vergelijken

Je uren registreren door middel van een mobiele uren app? Ik heb een aantal gratis en goedkope uren applicaties voor je op een rij gezet. Zo kun je met een paar klikken je uren onderweg bijhouden op een Android telefoon, iOS iPhone of tablet.

De diverse apps kun je eenvoudig bekijken, kiezen, downloaden en gratis proberen via de Appstore of Google Play store.

VERGELIJK ALLE UREN APPS

Conclusie: Ieder bedrijf is verschillend. Werk jij veelal langdurig aan een bepaald project, dan is de aangeboden gratis tijdregistratie voor jou heel geschikt. Ben jij veel onderweg voor veel verschillende projecten, met verschillende opdrachtgevers? Dan zal je meer baat hebben bij een uren-app. Als je weer personeel hebt, dan heb je weer gemak van een uitgebreid urenregistratiesysteem.

Zo zijn er talloze manieren en slimme tools om jouw uren te registreren waar je een hoop gemak van kunt hebben. Die paar euro die je het dan per maand kost zijn dan zo terugverdiend. Maak hier dan ook slim gebruik van!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw (uren)administratie op

Beste urenregistratieprogramma (e-Boekhouden) voor urencriterium zzp

Met e-Boekhouden GRATIS je uren bijhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

  • urenregistratie
  • boekhouden
  • btw-aangifte staat altijd klaar
  • koppeling bankrekening
  • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Uren factureren en registreren

Uren factureren en registreren

Je uren factureren, registreren en boekhouden in één pakket Heb jij als zzp'er inzicht in je facturabele uren van deze week? Weet jij hoe winstgevend je projecten zijn met jouw uurtarief? Nee? Dan kan een boekhoudpakket dé oplossing voor je zijn. Online uren...

Lees meer
Urenregistratie Google Sheets

Urenregistratie Google Sheets

Zzp urenverantwoording met gratis Google Sheets template Werk jij met Google Sheets? Dat is mooi, ik heb dan een urenformulier voor je gemaakt die je gratis kunt gebruiken voor de urenregistratie van jou werkzaamheden. Ben je er niet bekend mee maar wil je er wel...

Lees meer
Voorbeeld van een urenregistratie voor zzp

Gratis uren templates