Een kwart van alle werkenden in de bouwsector is zzp’er. Daarvan werkt bijna de helft voor aannemers, de andere helft werkt voornamelijk voor particulieren en kleine aannemingen. Het werk in de bouw is heel divers: u vindt er schilders, stukadoors, tegelzetters, architecten, timmerlieden, metselaars etc.
Mijn beste tip?
Een onmisbare tool voor starters en alle zzp'ers:Modelovereenkomst voor bouw zzp’ers
Veel bouwbedrijven moedigen hun personeel aan om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Zo zijn zij flexibeler, maar u verliest uw zekerheid. Denk daarom goed over deze keuze na, u mag zich er nooit toe laten dwingen. Bovendien is de Belastingdienst erg sceptisch wanneer zelfstandigen voor hun voormalige werkgever aan de slag gaan. Vaak wordt zo’n opdracht beschouwd als een hernieuwd dienstverband. Dan moet uw opdrachtgever gewoon loonheffingen afdragen. Dat kunt u voorkomen door een Modelovereenkomst voor zzp’ers (vroegere VAR-verklaring) aan te vragen bij de belastingdienst.
Hoe word ik zzp’er in de bouw?
Als u zelfstandig ondernemer wilt worden in de bouw, zult u wel aan een aantal formaliteiten en regels moeten voldoen voordat u gaat starten als zzp’er. Lees hier de stappenplan