Uurtje-factuurtje: Hoe zet je jouw uurtarief op factuur?
Werk jij als zzp’er op basis van uurtarief? Wanneer je met uurtarieven werkt, dan wordt de werkelijk bestede tijd aan een opdracht doorberekend met jouw uurtarief op factuur aan de opdrachtgever. Het aantal gemaakte uren van de klus wordt dan vermenigvuldigd met het uurtarief dat is overeengekomen. Vervolgens kan dit bedrag worden gefactureerd naar de klant.
Afhankelijk van je beroep, komt bovenop dit uurtarief op factuur ook nog eens de btw als omzetbelasting. Zo is werken in de zorg en onderwijs vrijgesteld van btw. Je rekent dan ook geen btw. Werk je bijvoorbeeld als schilder of IT’er, dan komt bovenop je uurtarief op factuur nog eens 21% btw.
Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?
- Mijn review: 4.9 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
- Mijn review: 4.8 / 5
Wat is het voordeel van het werken met uurtarief?
Voor de zzp’er
Het voordeel van werken tegen uurtarief is dat alle uren die aan een opdracht zijn besteed kunnen worden gedeclareerd bij de klant.
Voor de opdrachtgever
Ook voor de opdrachtgever kan het een prettige werkwijze zijn. Er is namelijk een directe relatie tussen gevoerde werkzaamheden en vergoeding.
Werken op basis van Fixed Fee
Dienstverlenende zzp’ers kunnen ook opdrachten aannemen en factureren op basis van fixed fee in plaats van werken met uurtarief. Een fixed fee is een vooraf afgesproken vast bedrag voor aangenomen werkzaamheden. Nadeel van werken met een vast bedrag is, dat als de werkzaamheden langer duren dan vooraf is ingeschat, deze extra tijd niet in rekening gebracht kan worden. Hier staat tegenover dat als de werkzaamheden wel (ruim) binnen de tijd worden afgerond die hiervoor waren vastgesteld, het vaste afgesproken bedrag toch in rekening wordt gebracht.
Het werken met een vaste prijs en projectprijs geeft de opdrachtgever zekerheid dat alles gedaan wordt voor die prijs zoals vooraf is afgesproken.
Belangrijk is dus dat je vooraf goed moet kunnen inschatten en calculeren wat een klus moet gaan kosten. Neem hier dan ook altijd goed de tijd voor, zodat je jezelf niet in de vingers gaat snijden als je je verkijkt op de uren en te weinig rekent!
Zorg er ook voor dat alle gewerkte uren keurig geregistreerd zijn via een urenregistratie. Zo weet je precies hoeveel uur je aan de klant moet facturen en hou je overzicht op de tijd en kosten per project en kun je achteraf een goede nacalculatie doen om te kijken of je nu wel of niet verdient hebt op dat ene project. Of is je uurtarief te laag.. kan ook!
Hoe factureer je uren?
Een factuur is een rekening voor geleverde goederen of verleende diensten op basis van uurtarief of vaste prijs (fixed fee). Werk jij veel met uren op basis van je uurtarief? Dat betekent dat je opdrachtgever een factuur met jouw uurtarief op factuur moet ontvangen. Maar hoe schrijf je een factuur? Zelfs als je al een tijdje zaken doet, vraag je je misschien weleens af of je niet meer informatie op je facturen moet opnemen.
Zorg ervoor dat jouw eigen factuur alles bevat wat erop moet staan. Zowel als je werkt met uren en uurtarief op factuur, als met vaste prijzen en verkoop van onderdelen en artikelen. Denk ook aan het feit of jouw uurtarief op factuur inclusief of exclusief btw is. Ik heb wat tips, factuureisen en voorbeelden voor het maken van een (uren) factuur die klopt.
Is een uurtarief inclusief of exclusief btw?
Het uurtarief op factuur kan zowel inclusief als exclusief btw zijn, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn tussen de partijen. Als je een factuur stuurt, is het gebruikelijk om het uurtarief op factuur exclusief btw te vermelden. De btw wordt dan apart berekend en toegevoegd aan het totaalbedrag op de factuur.
In Nederland geldt een standaard btw-tarief van 21%. Dit tarief wordt toegepast op de geleverde diensten of producten, tenzij er sprake is van een specifiek lager tarief (bijvoorbeeld 9% voor bepaalde goederen en diensten). Het is belangrijk om duidelijk te communiceren of het gehanteerde uurtarief inclusief of exclusief btw is, zodat er geen misverstanden ontstaan bij het ontvangen en betalen van facturen.
Als je als zzp’er werkt met verschillende klanten (zakelijk en particulier), kan het handig zijn om in je offertes en facturen duidelijk te vermelden of het uurtarief inclusief of exclusief btw is. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en voorkom je onnodige discussies achteraf.
Voorbeeld uurtarief op factuur inclusief btw
Voorbeeld met uurtarief op factuur zonder btw
Hoewel er zeker enkele verschillen van factuur tot factuur zijn, moeten de facturen die je verstuurt (verkoopfacturen) dus wel alle wettelijke factuurgegevens bevatten die zijn voorgeschreven. Ook de rekeningen die je ontvangt (inkoopfacturen) moeten hieraan voldoen. Voldoet de factuur niet aan de factuurvereisten, dan kun je problemen krijgen met het terugvorderen van de btw.
Dus of je nu een boekhoud- of factureringsprogramma, een opgemaakte Excel spreadsheet of een Word-document gebruikt bij het maken van een factuur, je wilt zeker weten dat de juiste componenten zijn opgenomen.
De factuurvoorwaarden stap voor stap uitgelegd
Uren factureren met online administratiesoftware
Groot of klein, voor iedere ondernemer is de facturatie een belangrijk onderdeel om betaald te worden, cashflow en voor de administratie. Ook voor jouw als zzp’er met een eenmanszaak. Vaak zijn dan de vragen: Hoe ga ik de facturatie doen waarmee ik gemakkelijk mijn uurtarief op factuur kan zetten? Waarmee? Wat kost het? Kan dit ook gratis?
Ik heb alle beschikbare mogelijkheden van factureren uitgelicht. Ook de gratis varianten en de beste heb ik voor je geselecteerd.
Beste administratiesoftware kiezen
Urenregistratie is belangrijk voor recht op belastingvoordeel
Al jouw gewerkte uren bijhouden met een urenregistratie is ook heel belangrijk. Dit zijn zowel directe uren die je factureer, als indirecte uren die je in je bedrijf steekt, die meetellen. Want om als zelfstandig ondernemer in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet je voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Hiervoor zijn verschillende aantrekkelijke aftrekposten voor beschikbaar. Laat dus als ondernemer geen geld liggen!
Goed om te weten: Het voordeel van het gebruik van een online boekhoudprogramma voor je administratie is, dat je hierin ook gelijk je uren in kunt bijhouden met een urenregistratie. Zo kun je uren registreren, factureren en boekhouden in één programma of app.