Offerte voorbeelden

26 augustus 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Hoe ziet een goede offerte eruit?

Een effectieve offerte oogt prettig, geeft duidelijkheid, wekt vertrouwen en scoort. Hoe ga je dat doen? Je bereikt dit met een overzichtelijke inhoud en lay-out op het briefpapier van jouw bedrijf. Zorg dus dat jouw offerte gaat scoren en gebruik mijn onderstaande offerte voorbeelden als inspiratie!

Omdat een offerte een vrijblijvend aanbod is, zijn er bij het opstellen van een offerte, in tegenstelling tot bij een factuur, geen wettelijke eisen waar je aan moet voldoen.

Mijn beste tip?

Een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • Vergelijk e-Boekhouden
 • Mijn review:
  4.8/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • Vergelijk Rompslomp
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

 • Vergelijk Moneybird
 • Mijn review:
  4.7/5
 • Offertes in huisstijl
 • Status offertes volgen
 • Incl. boekhouden
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 14 .00 maand

Offertes schrijven is niet voor iedereen het leukste werk, toch kun je er niet omheen, want de offerte is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces. Een offerte bestaat uit een aantal vaste onderdelen, maar is extra krachtig als hij gepersonaliseerd wordt. Verwijs zo in jouw offertes bijvoorbeeld naar eerdere gesprekken of e-mails, geef aan dat je exact weet waar de prospect (aanvrager) naar op zoek is én laat zien dat jouw product of dienst de juiste oplossing is. Offertes heb je in verschillende soorten en maten. Hieronder zie je offerte voorbeelden van wat mogelijk is.

Offerte voorbeelden

Een voorbeeld van een offerte die is opgemaakt in briefvorm compleet met tekst, kan er dan zo komen uit te zien:

Voorbeeld van offerte in briefvorm

Voorbeeld van offerte in factuurvorm

Prijsopgave in factuurvorm

Meer offerte voorbeelden

Offerte maken als voorbeeld voor zzp
Offerte voorbeeld
Offerte brief voorbeeld

Simpel houden? Voorbeeld van een eenvoudige offerte

Een offerte die niet meer hoeft te zijn dan een simpele prijsopgave, voorzien van enkele product specificaties kan in bepaalde gevallen ook voldoende zijn. Maar let we op dat niet alleen een goede inhoud met juiste aanbieding belangrijk is, ook de lay-out met een mooi en overzichtelijk uiterlijk kan een rol spelen om een klant over de streep te trekken. Een chique lay-out maakt een offerte wel aantrekkelijk en zegt iets over jouw bedrijfsvoering, zeker indien klanten meerdere offertes bij verschillende bedrijven opvragen om deze met elkaar te vergelijken.

Een offerte met eenvoudige uitstraling kan er als voorbeeld zo komen uit te zien:

Simpele offerte voorbeeld
Simpele offerte

Voorbeeld van een uitgebreide design offerte

Flitsende design offerte maken om te scoren? 1 – 0 voorsprong pakken op de offerte van de concurrent? Een effectieve offerte dient er professioneel, verzorgd en vertrouwd uit te zien. Hoe? Verhoog de waarde van jouw offerte en bekijk een voorbeeld van een gespecificeerde en uitgebreide design offerte met een chique lay-out.

Naast een goede inhoud waarin duidelijk de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd worden omschreven (ook niet onbelangrijk) is ook de lay-out met een mooi en overzichtelijk uiterlijk een belangrijk aspect. Een mooie lay-out maakt een offerte namelijk aantrekkelijk. Hieronder heb ik een uitgebreide offerte voorbeeld van 3 pagina’s om als inspiratie te gebruiken:

Voorbeeld voorkant mooie lay-out offerte
Design offerte (1/3)
Uitgebreide en gespecificeerde offerte voorbeeld
(2/3)
Gespecificeerde offerte voorbeeld 3/3
(3/3)

Buitenlandse offerte voorbeelden in het Engels

Internationaal zakendoen en je offerte vertalen in de taal van de klant? Onderstaand heb ik 3 offerte voorbeelden die in het Engels zijn opgesteld:

Voorbeeld van offerte in het Engels zonder btw
Quotation
Engels offerte voorbeeld met btw-verlegging
Quote (VAT Reverse Charge)
Offerte Engels voorbeeld zonder btw (VAT Reversed Charge)
Sales Quotation

Download gratis sjabloon met voorbeeld van een offerte

Je kunt op verschillende gratis manieren en methodes je prijsopgave opstellen. Spreekt een voorbeeld jou wel aan en wil je deze sjabloon gebruiken als basis voor jouw eigen offerte? De offerte voorbeelden zijn allemaal gemaakt in Word 365 van Microsoft en deze zijn gratis te downloaden, of in Word Online, dit is de gratis online versie van Word. Ook kan je gratis jouw offerte maken in Google Documenten als jij hier gewend bent om mee te werken. Nadat je de inhoud van de offerte heb aangepast met jouw logo, (bedrijfs)gegevens, opdrachtomschrijving met prijs en is opgeslagen in Pdf-formaat, kan deze zo als bijlage worden toegevoegd aan een e-mail naar de klant.

De grens over? Voorbeelden van Engelstalige offertes kunnen hier worden gedownload

Professionele presentatie doet offerte beter scoren!

Bied jouw potentiële klanten jouw offertes wel aan in de huisstijl van jouw onderneming. Een huisstijl is meer dan alleen een bedrijfsnaam en logo. Het is een middel om jouw identiteit als zzp’er en persoon te versterken, geeft herkenning en het werkt onderscheidend ten opzichte van je concurrenten. Scoor beter met een offerte die gemaakt is met een mooi design als huisstijl!

Het design met bedrijfslogo is het eerste wat de klant ziet. Deze visuele uitingen bestaan uit beelden, kleuren en/of vormen en moeten de klant bij het aanbieden van een offerte meteen een goede indruk geven. Een professionele presentatie vormt dan een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering.

Wat doet bijvoorbeeld kleurgebruik met mensen? We zien een bepaalde emotie in een kleur:

Kleuren voor huisstijl bedrijf

Als ondernemer is het verstandig om voor herkenning steeds een vaste stijl te hanteren. Gebruik dus dezelfde kleur, logo en typografie (lettertype) op jouw briefpapier, offertes, facturen, visitekaartjes, relatiegeschenken, website, e-mails, belettering bedrijfsauto en/of op bedrijfskleding.

Een offerte is meer dan een prijsopgave. Zorg dus voor een verzorgde offerte in stijl en scoor zo vast een streepje voor op de concurrenten!

Een goed verzorgde en aantrekkelijke offerte laat zien dat je hier graag tijd en moeite in steekt, waaruit de potentiële klant zal kunnen afleiden dat je tevens goed werk zal leveren. Zorg daarom dat de goede huisstijl ook een ‘goede stijl van het huis’ is.

Voorbeeld van huisstijl

Design huisstijl voorbeeld

Tip: Maak handig gebruik van offerte software

Nieuwe klanten winnen is geen gemakkelijke taak. Met offertesoftware stroomlijn en automatiseert je het offerteproces voor het krijgen van nieuwe opdrachten. Met een offerteprogramma heb je onder meer de mogelijkheid om snel professionele en indrukwekkende zakelijke voorstellen en verkoopoffertes te genereren en als PDF te versturen via e-mail.

 

Wanneer de opdracht afgerond is, genereer je automatisch ook een factuur van jouw offerte.

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw offertetraject op

Voorbeeld offerteprogramma

Gratis offertes maken met e-Boekhouden.nl!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • digitale offertes
 • facturatie & urenregistratie
 • automatische aangiftes
 • complete boekhoudoplossing
 • hulpvaardige helpdesk

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Gratis offerte maken

Gratis offerte maken

Hoe kan je een gratis offerte maken? Net gestart als zzp en nu je eerste offerte opstellen voor een potentiële opdracht en dan het liefst gratis? Er zijn verschillende gratis methodes voor het maken van een offerte als prijsopgave, deze zijn met een paar voorbeelden...

Lees meer
Offerte maken

Offerte maken

Wat is een offerte en hoe ga ik een offerte maken? Als zzp'er of freelancer een effectieve offerte maken? Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven voor welke prijs je producten gaat leveren of welke diensten je gaat uitvoeren en welke...

Lees meer
Download offerte voorbeeld 02

Gratis offerte downloads