Horecabedrijf starten

2 juni 2023
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Door Johan Ooms

Zelf je eigen horecabedrijf beginnen, is dat haalbaar?

Droom je ervan om je eigen horecabedrijf te openen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen veel zelfstandige ondernemers zijn je voorgegaan en delen graag hun advies. Het starten van een nieuwe onderneming in de horeca kan een moeilijke opgave zijn, vooral als je geen kennis of ervaring hebt met hoe het werkt. Maar als je de juiste informatie hebt en begrijpt wat er in elke stap van het proces moet gebeuren, ben je klaar voor succes en kan je visie werkelijkheid worden.

Horeca staat voor: hotel, restaurant en café en is de bedrijfstak van eten- en drinkgelegenheden. Er zijn veel horecabedrijven en elk jaar komen er weer talloze horecabedrijven bij. Het wordt steeds populairder om zelf een klein horecabedrijfje op te richten. Dit kan tegenwoordig ook zelfs vanuit eigen huis. Denk bijvoorbeeld aan een afhaalrestaurant beginnen, waarbij ze een maaltijd of menu bij jou thuis kunnen ophalen.

Mijn beste tip?

Het moet, dus een onmisbare tool gebruiken, voor zowel starters als alle zzp'ers:
 • e-Boekhouden

 • Vergelijk e-Boekhouden

  0 .00 maand

 • Mijn review:
  4.8/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Uitstekend
 • 0 .00 maand

 • DigiBTW

 • Vergelijk boekhoudprogramma DigiBTW

  10 .00 maand

 • Mijn review:
  4.9/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Heel goed
 • 10 .00 maand

 • Rompslomp

 • Vergelijk Rompslomp

  7 .50 maand

 • Mijn review:
  4.7/5
 • Eenvoudig boekhouden
 • Koppeling Belastingdienst
 • Boekhoud app
 • Helpdesk:
  Goed
 • 7 .50 maand

Een horecaonderneming richt je niet zomaar op. Vaak gaan er maanden aan voorbij en kost het veel uitzoekwerk en geld. Een horecazaak beginnen kan knap lastig zijn. Er zijn veel factoren en overheidsregels waar je rekening mee moet houden en je moet goed voorbereid zijn. Maar laat je niet gelijk afschrikken…

Checklist horecabedrijf starten

Om het je wat makkelijker te maken heb ik een checklist samengesteld met paar stappen die zzp’ers moeten nemen van een eigen succesvolle horecaonderneming te kunnen gaan starten. Zo kan je voor jou ideeën en visie de haalbaarheid toetsen of het wat kan gaan worden en je al snel de deuren van je eigen horecabedrijf met restaurant, café of hotel kan gaan openen!

1. Bepaal jouw visie – welk type horecabedrijf wilt je creëren en waarom

Bij het creëren van een horecabedrijf is het belangrijk om jouw visie helder te hebben. Welk type horecabedrijf wil je eigenlijk creëren en waarom? De keuze die je maakt, zal bepalen welk type klanten je zal aantrekken en hoe jouw bedrijf zich positioneert in de markt. Wil je bijvoorbeeld een gezonde voedingszaak beginnen met een plek waar mensen kunnen samenkomen en genieten van biologisch voedsel? Of wil je misschien een cocktailbar starten waar je mixt met de beste ingrediënten om een onvergetelijke ervaring voor jouw klanten te creëren? Of ben je meer geïnteresseerd om een ​​franchisehotel op te zetten, waarbij de kern van jouw dienstverlening is om hiermee in de behoeften van je gasten te voorzien?

Wat jouw visie ook is, je moet ervoor zorgen dat je begint met een duidelijk beeld in jouw hoofd. Maar gezien dat jij hier dit artikel zit te lezen zal je vast al een idee in je hoofd hebben.

Voer wel altijd een effectief en grondig marktonderzoek uit. Voordat je aan de slag kunt gaat, is het erg belangrijk na te gaan of je idee, visie of cateringconcept wel rendabel en realistisch zal zijn. Beoordeel eerst het niveau van de vraag naar de diensten die je wilt leveren. Zijn er veel potentiële klanten? Hoe ziet mijn concurrentie eruit etc. De markt in kaart brengen is één van de eerste en belangrijkste stappen die je moet nemen om te kijken of het slim en veilig is om deze markt te betreden.

2. Een ondernemingsplan ontwikkelen om je doelen, doelstellingen en financiële behoeften te schetsen

Als ondernemer kan het ontwikkelen van een ondernemingsplan, ook wel businessplan genoemd, je helpen om succesvol te zijn in het bereiken van je doelen en doelstellingen. Dit plan biedt namelijk een gestructureerde, heldere en uitgebreide beschrijving van je bedrijfsstrategie en de daarmee gepaarde financiële behoeften. Door inzicht te krijgen in zaken als de markt, concurrentie, marketing- en verkoopstrategieën, financiën en groeipotentieel, kun je de juiste beslissingen maken en je horecabedrijf efficiënt starten en laten groeien.

Een ondernemingsplan kan je ook helpen om de financiering te krijgen die je nodig hebt om je bedrijf op te richten of uit te breiden. Het moet er ook voor zorgen dat je alle gevaren en risico’s in kaart brengt en je onderneming daartegen voorbereid. Daarom is het maken van een gedetailleerd ondernemingsplan een essentiële stap voor iedereen die serieus bezig is met het opbouwen van een succesvol bedrijf.

3. Een geschikte locatie voor je zaak kiezen, rekening houdend met factoren als bestemmingsplannen

Het kiezen van de juiste locatie voor jouw horecabedrijf is van cruciaal belang voor het succes ervan. Bij het zoeken naar een locatie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de bestemmingsplannen voor het gebied. Zorg ervoor dat jouw horecazaak past binnen het bestemmingsplan en dat het niet in strijd is met de regels en voorschriften.

Denk ook goed na over de buurt waarin je wilt vestigen en of deze geschikt is voor jouw doelgroep. Het vinden van de perfecte locatie kan een uitdagende taak zijn, maar het is een investering die loont in de toekomst.

4. Verkrijg de nodige licenties en vergunningen om je bedrijf te runnen

Wanneer je een bedrijf start, kan het aanvragen van de juiste licenties en vergunningen een cruciale stap zijn voor het voortbestaan ​​van je onderneming. Denk hierbij aan wetten met betrekking tot voedselveiligheid, alcoholvergunningen, brandveiligheid, muziek draaien en de belastingen. Het verkrijgen van de nodige papieren kan een lang en ingewikkeld proces zijn, maar het is van vitaal belang om je bedrijf in overeenstemming te houden met de wet- en regelgeving. De benodigde vergunningen en licenties verschillen per branche en locatie, dus het is belangrijk om eerst onderzoek te doen naar welke papieren nodig zijn voor jouw bedrijf.

Het proces kan misschien wat overweldigend lijken, maar het is absoluut de moeite waard. Met de juiste licenties en vergunningen kun je vertrouwen hebben in de legitimiteit van je bedrijf en verder doorgroeien naar succes.

5. Het juiste personeel aannemen met de juiste expertise voor elke functie

Bij het aannemen van personeel is het van groot belang dat het juiste team wordt samengesteld. Met de juiste expertise in elke functie worden de taken effectiever uitgevoerd. Een gebrek aan expertise kan namelijk leiden tot stagnatie van projecten en zelfs tot het nemen van verkeerde beslissingen. Het is dus belangrijk om zorgvuldig te selecteren en te investeren in de ontwikkeling van de vaardigheden van het personeel. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen en bijscholing.

Door te investeren in het personeel zal niet alleen de kwaliteit van het werk verbeteren, maar ook de betrokkenheid van het personeel toenemen.

6. Effectief reclame maken voor je horecabedrijf om potentiële klanten te bereiken

Het promoten van je horecabedrijf is van cruciaal belang zijn voor het aantrekken van nieuwe klanten. Met zoveel concurrentie in de horeca-industrie is het essentieel om met de marketing op een creatieve manier op te vallen. Zorg ervoor dat je duidelijke en aantrekkelijke reclame maakt, die de waarden en sfeer van je bedrijf weerspiegelt. Maak gebruik van lokale media, zoals kranten en radiostations, om de boodschap over te brengen. Maak ook gebruik van social media-kanalen zoals Facebook en Instagram om je publiek te bereiken en gebruik prikkelende afbeeldingen om de aandacht te trekken. Houd ook rekening met seizoensgebonden acties, zoals het aanbieden van een speciaal Valentijnsmenu of een zomerse cocktailkaart.

Onthoud dat een slimme en flexibele benadering van reclame maken je horecabedrijf kan helpen om nieuwe potentiële klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Ook een professionele website met uitgebreide menu’s erop die je wilt gaan serveren en alle noodzakelijke details over je bedrijf die klanten nodig kunnen hebben mag niet ontbreken. Maak hiervoor ook gebruik van SEO om met je website goed gevonden te worden in zoekmachines.

Je ziet het nog steeds zitten? Mooi, dan wat leukers, het menu!

Menu voorbereiden

Restaurant menu voorbeeld

Stel van te voren een aantrekkelijk en heerlijk menu op: het een menu is natuurlijk één van de belangrijkste onderdelen van een horecaonderneming. Hierin staat wat je klanten kunnen bestellen en waarin jij gespecialiseerd in bent. Stel daarom een menu samen dat past bij je cateringidee en de smaakvoorkeuren van je doelgroep.

Zorg ervoor dat je gerechten en dranken divers en origineel zijn en dat ze van hoge kwaliteit en aantrekkelijk gepresenteerd zijn. Houdt rekening met eventuele dieetbeperkingen, vegetarische gerechten en houdt goed de huidige trends in de voedingsindustrie in de gaten.

Ook leuk: keukenapparatuur uitzoeken

Een effectieve productiviteit in de keuken met een functionele en goed georganiseerde keuken is erg belangrijk bij een horecabedrijf, ook vanuit huis. Zorg ervoor dat er voldoende opbergruimte is voor onder andere voedselvoorraad, servies en kookgerei. Daarnaast is het belangrijk om de juiste professionele keukenapparatuur te bezitten en anders deze aan te schaffen. Hou hierbij rekening met het soort gerechten dat je wilt serveren of laten afhalen. Hierdoor zullen de werkzaamheden in de keuken efficiënter verlopen.

Investeer in kwalitatieve, duurzame keukenapparatuur die voldoet aan je specifieke behoeften, van kleine apparaten zoals mixers en blenders tot grotere items zoals koelkasten, vaatwasmachines en ovens.

Zorg er ook voor dat je de tijd neemt om energiebesparende opties te onderzoeken, zoals LED-verlichting (zorgt er ook voor dat je prettig kunt koken), inductiekookplaten en kranen met een laag waterverbruik, die je bedrijfskosten op de lange termijn kunnen verlagen. Als je de juiste apparatuur voor je horecabedrijf hebt gekozen, kun je heerlijke maaltijden serveren en tegelijkertijd de bedrijfskosten laag houden.

Prijsstrategieën voor je horecazaak

Bij het opzetten van een horecabedrijf is de prijsstelling van je diensten een belangrijk onderdeel van het behalen van succes. Houd bij het bepalen van de prijs rekening met zowel de kosten voor het bereiden van drankjes, smoothies en menu’s. Kijk ook wat de concurrent bij jou in de buurt rekent.

Zoek ook uit hoe je gaat afrekenen. Dit kan je doen met een POS-kassasysteem zoals bijvoorbeeld MplusKassa. Een POS (point of sale) systeem is een geautomatiseerd kassasysteem dat wordt gebruikt om horeca betalingen te verwerken met kassabonnen en verkopen bij te houden. Met een kassasysteem kun je eenvoudig belastingtarieven, kortingen en meer berekenen met één muisklik. Ook kan een kassasysteem eenvoudig worden gekoppeld aan je boekhoudpakket zodat je de verkoop nauwkeurig kunt bijhouden en hoef je minder tijd te besteden aan je administratie met handmatig invoeren van bonnetjes.

Het is dus ook belangrijk om vanaf de start een goed boekhoudpakket te nemen met ook een zakelijke bankrekening. Er zijn heel veel boekhoudpakketten op de markt, maar als je bij het online Knap kijkt, dan kan je een boekhoudpakket en een zakelijke rekening in één nemen. Hiervoor is geen financiële kennis voor nodig.

Concluderend: succes boeken in de horeca vereist hard werken en toewijding. Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben dat je doelen en doelstellingen schetst en ruimte biedt voor foutenmarges. Zodra je je visie voor het bedrijf hebt bepaald, kun je beginnen met het overwegen van elementen zoals locatie, vergunningsvereisten en van toepassing zijnde belastingen en boekhouding om ervoor te zorgen dat je legaal en veilig kunt opereren. Gepassioneerd en deskundig personeel is essentieel voor het leveren van service van topkwaliteit aan klanten, dus zorg ervoor dat elk personeelslid over de juiste vaardigheden beschikt.

Tot slot zou een effectieve marketingstrategie een integraal onderdeel moeten zijn van elk horecabedrijf; maximaliseer je zichtbaarheid door zowel digitale als traditionele reclameplatforms te verkennen. Met een solide basis van voorbereiding en planning zal jouw horecabedrijf zeker succes boeken!

Met de juiste aanpak zal je horecabedrijf zeker je doel bereiken: succes!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

“ik ben zelf alweer enige jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met tips, tools, checklists en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen”

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Beste online boekhoudprogramma voor zzp [voorbeeld]

Met e-Boekhouden.nl kan je GRATIS boekhouden!

Gebruik als zzp’er direct vanaf de start een onmisbaar administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Administratie, het moet… Weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Vraag dan gratis op wat een boekhouder kost om jou (op weg) te helpen.

Gerelateerde tips

Verschil tussen zzp en freelancer

Verschil tussen zzp en freelancer

Zzp (Zelfstandig zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel gebruikt worden en verschillen niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten voor een vast uurtarief uitvoeren, ze zijn ondernemer met...

Lees meer

Voorbeeld ondernemingsplan

We zitten als zzp'ers en freelancers boordevol ideeën maar hoe krijg je die verkocht? Hoe krijg je potentiële klanten zo ver dat ze ook echt in je ideeën geloven? Het wordt tijd voor een ondernemingsplan! Maar hoe ziet een ondernemersplan eruit? Wat dient er in te...

Lees meer
Download factuur voorbeeld

Gratis factuur downloads