Offerte voorbeeld

15 september 2021
Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

Home  |  Over  |  Contact

Maak als zzp’er slim gebruik van een offerte voorbeeld als basis

Sleep als zzp’er meer opdrachten binnen met weinig moeite! Een goede offerte schrijven is niet moeilijk en u verhoogt uw kansen enorm. Offertes schrijven is niet het leukste werk, toch kunt u er niet omheen, want de offerte is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces.

Mijn beste tip voor starters en alle zzp'ers?

 

Een offerte is een prijsopgave waarin gespecificeerd staat omschreven welke werkzaamheden u gaat uitvoeren of welke goederen u gaat leveren en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Uw eerste offerte opstellen? Een veel gestelde vraag is dan: hoe ziet een goede offerte er uit?

Een effectieve offerte oogt prettig en wekt vertrouwen. U bereikt dit met een overzichtelijke lay-out op het briefpapier van uw bedrijf. Het bedrijfslogo (belangrijk!) en de bedrijfsgegevens staan op een prominente plaats. Bekijk hieronder een voorbeeld van een offerte.

Offerte voorbeeld

Offerte voorbeeld voor zzp'ers

Het maken van een offerte lijkt misschien gemakkelijk, maar niets is minder waar. Een offerte bestaat uit een aantal vaste onderdelen, maar is extra krachtig als hij gepersonaliseerd wordt. Verwijs in uw offertes bijvoorbeeld naar eerdere gesprekken of e-mails, geef aan dat u exact weet waar de prospect (aanvrager) naar op zoek is én laat zien dat uw product of dienst de juiste oplossing is. In dit artikel geven ik u graag een aantal tips en voorbeelden van een goede offerte.

Wat mag er in uw offerte niet ontbreken?

Er zijn een paar onderdelen die in uw offerte zeker niet mogen ontbreken.

 • De gegevens van uw bedrijf.
 • De bedrijfsgegevens van de prospect.
 • De offertedatum.
 • Het offertenummer.
 • Een samenvatting van de gevraagde werkzaamheden of producten.
 • Een persoonlijke toelichting op die gevraagde werkzaamheden of producten – waarom moet de prospect voor uw product of dienst kiezen?
 • Uw uurtarief of de totale prijs voor de opdracht (met daarbij duidelijk vermeld of dit inclusief of exclusief btw is).
 • De geldigheidsduur van de offerte.
 • Uw algemene voorwaarden.
 • Optioneel (bij een langdurige opdracht): een planning.

Hoe ziet een goede offerte er uit?

Om het u gemakkelijk te maken geef ik u graag nog een aantal voorbeelden van goede offertes. De voorbeeldteksten kunt u overnemen, uiteraard aangevuld met of vervangen door uw eigen gegevens. Een offerte-sjabloon is gratis te downloaden in Word.

Voorbeeld van offerte in factuurvorm

Prijsopgave in factuurvorm

Voorbeeld van offerte in briefvorm

Voorbeeld van offerte in briefvorm

Waarmee kunt u een offerte maken?

Er zijn verschillende (online) tools die u kunt gebruiken voor het maken van offertes. Zo kunt u eenvoudig met Word uw offerte opstellen, of handig gebruik maken van een online offerteprogramma of nog slimmer met een online boekhoudprogramma.

Offerte maken die scoort

Onthoud wel dat potentiële klanten doorgaans meerdere offertes bij verschillende bedrijven opvragen om deze met elkaar te vergelijken. Zorg dus voor een verzorgde offerte die scoort!

Johan Ooms, expert op het gebied van zzp-ondernemers

Johan Ooms

” ik ben zelf alweer een aantal jaren enthousiast zzp’er en heb ZZPcentrum opgericht om mijn administratieve kennis met informatie, tips, downloads en voorbeelden over allerlei aspecten van het zelfstandig ondernemen met u te delen “

Mijn beste tip? Zet zo eenvoudig jouw basisadministratie op

Online boekhoudprogramma

Gratis factureren!

Start gelijk goed als zzp’er en maak gebruik van een administratiepakket:

 • factureren
 • urenregistratie
 • automatische btw-aangifte
 • koppeling bankrekening
 • gratis hulp en veel meer..

Is boekhouden echt niets voor jouw? Vraag dan vrijblijvend wat een boekhouder kost om jou op weg te helpen.

Gerelateerde tips

Offerte maken

Offerte maken

Hoe maak je een goede offerte? Als zzp'er een offerte maken? Volgens het woordenboek is een offerte ‘een voorstel tot het aangaan van een overeenkomst, dat zijn kracht verliest door tijdsverloop of herroeping’. Zeker bij grote of langdurige opdrachten is het...

Lees meer
Voorbeeldtekst begeleidend schrijven offerte

Voorbeeldtekst begeleidend schrijven offerte

Een persoonlijk begeleidend schrijven bij versturen offerte via e-mail U weet zeker dat u goede producten of diensten levert, u heeft een goede prijs bepaald én u heeft veel tijd en moeite gestoken in het opmaken van een professionele offerte. Nu is het tijd om de...

Lees meer
Download factuur voorbeeld
Gratis factuur download